Onder de tafel

Onder de tafel
In een ongebruikt kastje bewaar je stiekem je schatten.
Of, terwijl papa en mama samen eten en kletsen, kruip je onder tafel.
Het tafelkleed schuift naar beneden; het lijkt wel een gordijn.
En zijn het nou tafelpoten of toch die van een beer.

De gewone meubels worden zo jouw zelfbedachte kamers en holletjes waar de grote mensen niet in mogen.
Je vindt er ook nog eens van alles; een houten lepel waar je mee op de vloer kunt tikken, een paar dozen worden een kastje en met een zakdoekje kun je de boel schoonmaken.
In onze installatie hebben we ook zulke wereldjes gecreëerd.

Concept en uitvoering:
Francy van den Heuvel en Diederike Smits.
In samenwerking met Festival 2 Turven Hoog

Lees meer

“Onder de Tafel” is een kunstzinnige meubelbende. Waar komt het vandaan? Staat het normaal in de woonkamer of juist slaapkamer? Of misschien wel als opslag op zolder?Natuurlijk , de meeste stoelen en tafels zijn voor grote mensen gemaakt maar als je er eens heel anders naar kijkt?  Dan zijn twee tafelpoten en een doek naar beneden ineens een muur en een heerlijk eigen plekje. Sommige meubels zijn op kind hoogte gemaakt en ineens kijk je niet naar de onderkant van een tafel maar kun je zelf aan de slag met wat op tafel ligt. Er is vaak iets geks mee; een leuning ontbreekt of het staat scheef. Een andere tafel heeft juist grote gaten waar je knikkers in kunt laten vallen. Ook zijn er allerlei spulletjes en materialen uit het dagelijks leven in verwerkt zoals potten, lepels, doppen, meel, water, enz., enz. En waarom zou je met 1 lepeltje in een kopje roeren als 3 tegelijk net zo spannend is. In 10 bakjes tegelijk gieten is heel leuk, zeker als ze niet even groot zijn. “Onder de Tafel” heeft geen echte muren maar doordat meubels bijvoorbeeld in een groepje bij elkaar staan, dezelfde kant op wijzen of allemaal een gele kleur hebben, krijg je eigen wereldjes. Wereldjes waar je eindeloos in kunt ontdekken en spelen. En heerlijk je eigen gang kunt gaan!

Technische informatie

“Onder de Tafel” is geschikt voor grote ruimte’s waar kinderen en volwassenen in en uit kunnen lopen. De ruimte is wel ingedeeld door middel van vlonders waarop meubels zijn gegroepeerd. Hierdoor ontstaat structuur en rust wat aangenaam is voor kinderen. Er kan ook een deel van de installatie worden gehuurd. De installatie kan bijvoorbeeld op festivals. Behalve een zo leeg mogelijke ruimte zijn er geen technische voorzieningen nodig.Andere mogelijkheden zijn om de installatie langere tijd op een lokatie te plaatsen en de kinderen van bijvoorbeeld verschillende voorscholen uit een wijk daar naar toe te laten komen. Eventueel te combineren met kleine workshops.